KOM FORBI SLAGTERFORRETNINGEN FOR AT SE VORES UDVALG

Grillkød – Få kød på grillen​

​Slagter Kruse laver også marineret kyllingebryst, lammesteaks, koteletter, kalkunschnitzler, grillbøffer og griseskanker, t-bone, kalvekoteletter, okse steakes, grillspyd og mange andre slags hjemmelavet pølser.

Servering af grillkød

Husk at sørge for et godt bord – gerne et rustfrist stålbord – til udskæring af dit grillkød. Husk de skarpe knive og strygestål. Kød på grill kan skæres i mundrette stykker, så kræver det blot en lille éngangstallerken og en serviet. Skæres kødet ud i større skiver, kræver det også bestik.

Tilbehør til kød på grill kan blot være 1 stk. flutes – eventuelt efter aftale med den lokale bager.

Grøn salat er et forfriskende tilbehør til grillkød, men er tidskrævende og kræver bestik.

Kartoffelsalat eller forskellige grillsovse, for eksempel fremstillet af mayonnaise, creme fraiche og /eller ymer og tilsat krydderurter, persille, purløg, dild og/eller karse eller peberrod. Krydderier som paprika eller karry er også godt til kød på grill.

Når det drejer sig om grillkød i form af oksekød i mindre målestok, henvises til Kødbranchens Fællesråds brochure: Bøf på grill, som fås hos slagteren.

Praktisk udførelse af kød på grill

Tag tiden i betragtning. Spidstegning af store stykker kød på grill tager lang tid. Der må beregnes omkring 5-7 timer for selve stegningen + 1-2 timer, før bålet er klar til brug.

Før bålet tændes. Lav eventuelt en læmur af Lecablokke, det bryder vinden og holder på varmen fra bålet

Skal bålet tændes på asfalt, sker der dækkes med et tykt lag sand eller grus (grus giver det bedste bundtræk), så man undgår at brænde hul i asfalten. I græs er det nødvendigt at fjerne græstørv, hvor bålet skal være, græskanterne kan beskyttes med brænde eller tykt folie.

Kød på grill? Følg disse gode råd og få en vellykket aften
​Brug trækul, tørt bøge- eller birkebrænde. Læg det i en pyramide i halvdelen af bålstedet. Anbring eventuelt nogle store sten imellem, det holder på varmen.

Udstyr:
Spiddet skal være lavet af rent materiale såsom jern. Til at fastgøre grillkød må der bruges ståltråd eller ren jerntråd.

Der findes forskellige former for spidudstyr.

I mange tilfælde vil et lokalt smedeværksted kunne lave et spid, eller man kan måske leje.

Et stort spid kan se ud som på tegningen. Det består af et vandretliggende spid med 3-5 tværspilere.

På spiddet kan der monteres et stålnet, der kan drejes i forhold til varmen. Spiddet hviler på et par lodrette jernstokke, der kan anbringes på skinner og skubbes i forhold til varmen under stegningen af kød på grill.

​Kødet fastgøres til spid og tværspilere/nettet med ståltråd eller jerntråd.

Nettet er specielt egnet til forholdsvis tynde og flade stykker kød på grill.

Det er nødvendigt at anvende læskærme. Disse kan evt. være fremstillet af lærred, spændt ud på rammer af jernrør.

Læskærme giver mulighed for at regulere vindstyrke og –hastighed over bålet, så flammer undgås.

Grilltips
  • ​Råvarer, olie, krydderier gøres klar og anbringes i nærheden af grillen.
  • Er det fedt grillkød, vil en del fedt dryppe ned i gløderne og give en ubehagelig os. Anbring derfor grillristen let på skrå, derved løber fedtet langs med rillerne og samles på et sted, hvor det så kan opsamles i et stykke folie.
  • Anbring tykke stykker kød på grill med større afstand fra varmen end tynde stykker.​
  • Brug kun råvarer af en god kvalitet. Krydr senest muligt, men før du lægger kød på grill. Salt aldrig, før kødet er næsten færdigstegt.
  • Stik aldrig i et stykke kød med en gaffel, saften vil løbe ud, og kødet bliver tørt. Brug en grilltang eller spade til at vende kød på grill med.
  • Det er en god regel at rense grillresten efter brug med en stålbørste. Efterfølgende pensling af risten med olie er en fordel.
​Stegning af grillkød

Når stegningen påbegyndes, bør bålet bestå af mange gløder, så ildstedet er godt varmt. Flammerne må ikke på noget tidspunkt slå op på kødet, og der bør være så få flammer som muligt. Glødebunkerne kan under stegningen flyttes, så varmen bliver fordelt på de ønskede steder.

Et kødtermometer kan anvendes forskellige steder i dit grillkød, for at man kan være sikker på, at stegetiden har været tilpas.

​Helstegt pattegris

En pattegris på 12-14 kg. Renses, men hoved, ben og hale forbliver på.

En fars, krydret med løg, basilikum og knuste laurbærblade kan kommes i grisen.

​Sy grisen sammen, efter at spiddet er stukket igennem den.

Stegetid 4-5 timer.

Grisen pensles af og til med olie og drysses med groft salt. Pak grisen i aluminiumsfolie, når den er blevet brun, ellers kan den nemt blive brændt, før den er gennemstegt.

Oksehøjreb

Kødet spændes på spiddet. Holdes tæt ved varmen nogle minutter på hver side. Derefter flyttes kødet længere væk og vendes ca. hvert 10 minut. Stegetiden er ca. 3-4 timer, afhængig af tykkelsen

​Helstegt lam

Lammet fæstnes på et roterende grillspid og drejes uafbrudt i 4-5 timer. Under stegningen kan lammet pensles med en blanding af bouillon og tørrede krydderier, evt. tilsat hvidløg.